Berimo z Rovko Črkolovko

V letošnjem šolskem letu se je naša šola pridružila bralnemu tekmovanju Berimo z Rovko Črkolovko, ki ga organizira Osrednja knjižnica Srečka Vilharja iz Kopra. K njemu smo pristopili na povabilo Knjižnice Makse Samsa, ki se je letos prvič odločila za sodelovanje v omenjenem bralnem tekmovanju.
To tekmovanje je namenjeno vsem petošolcem in šestošolcem, pri katerih želimo ohranjati motivacijo za branje leposlovnih knjig in za opravljanje bralne značke, saj tako učitelji kot knjižničarji ugotavljamo, da ravno pri tej starosti upade zanimanje za branje in za sodelovanje pri bralni znački. Zato so pred tremi leti v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja začeli z inovativnim projektom spodbujanja branja, h kateremu se vsako leto pridruži vse več osnovnošolcev.
Torek, 9. oktober 2018, je bil za naše peto- in šestošolce prav poseben dan. Na šoli smo gostili predstavnici Knjižnice Makse Samsa, direktorico Damijano Hrabar in knjižničarko Tadejo Raspor, ter snovalko bralnega tekmovanja Urško Bonin. Knjižnica Makse Samsa je priskrbela zaboj s knjigami iz seznama za bralno tekmovanje, da si bodo učenci lahko na šoli izposodili nekatere knjige, gospa Urška Bonin pa je predstavila potek tekmovanja, način prijave in nekatere knjige iz tekmovalnega nabora. V svojem pripovedovanju o tekmovanju in knjigah je bila tako zanimiva za poslušanje, da je mnoge učence navdušila za sodelovanje. Še bolj pa jih je prevzel obisk čisto posebne gostje Rovke Črkolovke, po kateri je bralno tekmovanje poimenovano. Rovka je najmanjši sesalec, ki živi v naravnem rezervatu v Škocjanskem zatoku in v dolžino meri največ štiri centimetre, tehta pa manj kot dva grama. Ker je to bitjece tako skrivnostno in posebno, so si ga organizatorji tekmovanja izbrali za svojo maskoto. Rovka Črkolovka je prava knjigoljubka in pridno »požira« knjige, zato ob vsaki prebrani knjigi zraste za en milimeter. In naši učenci so jo imeli priložnost videti v živo in se prepričati o njeni zavzetosti za branje, saj je že dosegla človeško velikost. S svojo prisotnostjo jih je ne samo počastila, ampak jim tudi prenesla pomembno sporočilo, da z branjem širijo svoja obzorja, s tem pa bogatijo sebe in svoje življenje ter tako tudi sami korak za korakom postajajo »veliki« po srcu in duši.

Bralni projekt se bo zaključil na kulturni dan, 8. februarja 2019. Do takrat morajo učenci, ki sodelujejo pri tekmovanju, prebrati vsaj eno knjigo iz Črkolovkinega seznama. Posebnost tega tekmovanja ta, da učenec ne sodeluje kot posameznik, ampak razred kot celota, tako da se spodbuja moštveni bralni duh. Na koncu bodo vsi sodelujoči povabljeni na zaključno prireditev v Koper, najboljši razred z največjim številom prebranih knjig (glede na število učencev v razredu) bo odšel na nagradni izlet v družbi Rovke Črkolovke.

Dragi tekmovalci in drage tekmovalke, želimo si, da bi vam bila Rovka Črkolovka za zgled in v navdih, medtem ko se boste družili z njenimi knjigami ob prihajajočih mrzlih jesenskih in zimskih dnevih. Naj vam bo branje v veselje in prijetno korist.

Mentorice bralnega tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko

    

 

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 

Deli