Skoči na glavno vsebino

»Mladim se dogaja« tudi v času šolanja na daljavo

V tednu od 10. do 14. novembra 2020 je skupina vedoželjnih in ustvarjalnih učencev OŠ Dragotina Ketteja aktivno sodelovala na Podjetniškem taboru za osnovnošolce pod sloganom Mladim se dogaja.

Učencem smo lahko ponudili zanimive vsebine in delavnice s področja podjetništva, saj je bila šola izbrana na razpisu Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT).

Delavnice je vodil Nejc Konjevič, domačin, ki je na področju podjetništva zelo prodoren in inovativen ter zna svoje znanje uspešno prenašati na mlajše generacije.

»V 21. stoletju ne obstajajo problemi, le izzivi, ki jih je potrebno uspešno rešiti,« je začel svoje predavanje Nejc Konjevič ter dodal: »Da krivimo okolico in ostale za neuspeh, je nesmiselno, saj živimo v svetu, ko smo en klik proč od vsega in v katerem je nešteto priložnosti.«

Sprva smo tabor načrtovali kot dvodnevni »start up vikend«, vendar smo ga zaradi okoliščin, povezanih s koronavirusom, izvedli na daljavo prek videokonferenčnih sistemov. Pod mentorstvom Nejca Konjeviča je tako 20 učencev višjih razredov razvijalo kompetence samoiniciativnosti, podjetnosti, sposobnosti kompleksnega mišljenja, načrtovanja, eksperimentiranja in vrednotenja.

Učenci so bili razporejeni v pet skupin, vsaka je imela nalogo ustvariti poslovno idejo. Skupina si je najprej zastavila problem oz. izpostavila potrebo, nato so iskali rešitve, zasnovali so idejo, analizirali stanje na trgu ter ponudbo konkurence, se poglobili v značilnosti kupca, naredili načrt, na kašen način in po kakšni ceni bodo izdelek prodali. Svojo poslovno idejo so prek videa predstavili na zaključnem srečanju vsem udeležencem tabora.

Predstavitve in izvirnost idej je vrednotila Komisija podjetniškega tabora. V kategoriji najboljša predstavitev je zmagala najmlajša skupina deklet: Naja Vičič, Zala Barbiš, Vita Vičič in Žana Šajn, ki je predstavila zložljive »Top dog« pasje posode. Za najboljšo idejo je bila razglašena inovacija osmošolcev v zasedbi: Mark Iskra, Matic Iskra, Jan Frank in Marko Sanabor. Fantje želijo s pomočjo posebnega čipa, ki je nameščen v žogi in na košarkarski tabli, razviti košarkarsko igro na daljavo ter aplikacijo, ki bi omogočila izmenjavo podatkov med različnimi igralci po svetu.

Marko Sanabor, predstavnik ekipe, ki je dobila nagrado za Naj idejo, je takole strnil misli»Sprva smo bili v ekipi napeti, saj je bila kljub majhnemu številu ekip konkurenca zelo močna. Dobri smo bili vsi, vendar je na koncu komisijo prepričala prav naša inovativnost in spodbujanje športa tudi v »lock down« času. S prejeto nagrado bomo izdelali svoj prototip in se povezali s podjetjem, ki vidi v nas potencial.«

Tudi ideje ostalih skupin so bile zanimive in zelo aktualne, zato gre pohvala prav vsem učencem in mentorju, ki jih je usmerjal in spodbujal pri prvih podjetniških razmišljanjih.

»Podjetniški tabor nam je bil zelo všeč, saj smo se naučili veliko novega o podjetništvu, in to na izjemno zabaven način, čeprav na daljavo. Za nas je bila to prijetna in koristna izkušnja, pridobili pa smo predvsem drugačna znanja,« so povedali učenci Črt in Vid Vičič ter Matic Barbiš; pri tem je Črt v šali dodal: »Če bi bila šola takšna vsak dan, bi hodil vanjo tudi čez vikende. Hvala šoli za podjetniški tabor.«

Vsi smo se strinjali, da so dragocene predvsem izkušnje in veščine sodelovanja, skupnega načrtovanja, izmenjave mnenj in razvijanja strpnosti v sodelovalnem učenju.

Srečanje smo zaključili z mislijo oz. željo, da podjetniški tabor še kdaj ponovimo, seveda pa si vsi želimo izkusiti tudi vikend tabor v živo.

Related Images:

(Skupno 733 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost