Skoči na glavno vsebino

Ob Prešernovem dnevu ustvarjamo, razstavljamo, beremo, recitiramo, igramo, pojemo …

Kot vsako leto doslej tudi letos na naši šoli obeležujemo slovenski kulturni praznik in bistriški mesec kulture.

Pričeli smo 19. januarja, na rojstni dan Dragotina Ketteja, ko smo se pesniku poklonili s posebno razstavo o njem, pri tem so učence vodile učiteljice razrednega pouka in knjižničarka Meta Frank.

Tudi bližajoči se slovenski kulturni praznik so učenci vseh starosti pod vodstvom svojih učiteljic likovnega pouka počastili z ustvarjanjem likovnih izdelkov, ki so razstavljeni po vseh šolskih hodnikih, za kar so poskrbele učiteljice Jožica Novak, Helena Iskra in Klaudia Turković. Nekaj razstavljenih del si lahko ogledate tudi na tej strani.

V obdobju 3.–15. februarja učenci 6., 7., 8. in 9. razredov ter njihovi učitelji več kot štiri šolske ure beremo knjige v okviru dneva dejavnosti – kulturnega dneva Mi beremo, ki se ga vsi veselimo že 12. leto zapored.

Slovenski kulturni praznik – Prešernov  dan smo danes,  4. februarja 2022,  obeležili tudi s šolsko prireditvijo, ki je bila zaradi trenutnih epidemičnih razmer pripravljena in posneta vnaprej, čeprav bi učenci raje nastopali v živo in pri tem doživljali pristne odzive gledalcev, svojih vrstnikov. S prireditvijo smo počastili spomin na našega velikega pesnika Franceta Prešerna, ki je s svojim delovanjem zavzeto pomagal krepiti slovensko narodno zavest in kulturno identiteto.

Dogodek se je seveda, kot se za državni praznik spodobi, začel z Zdravljico, ki jo je zapel naš mladinski pevski zbor pod vodstvom učiteljice Damjane Kinkela. Sledila ji je slikovno-glasovno-igrana predstava neznanega avtorja z naslovom V knjižnici, ki jo je v ta namen posodobila in priredila učiteljica Dragica Štemberger Maljavac, odigrali pa so jo učenci 7. a in 8. a razreda ter osmošolki Karin in Lucija, ki sta v enem od prizorov recitirali Prešernovo pesem O, Vrba v dveh jezikih, v slovenščini in v angleščini (ob mentorstvu učiteljice angleščine Mojce Podboj). V okvir predstave V knjižnici so bili vključeni tudi nastopi Cici pevskega zbora, ki je pod vodstvom učiteljice Ane Rozman zapel pesmico Snežinke; predstavile so se učenke 1. b razreda pod mentorstvom učiteljice Metke Šestan: najprej Nika Mršnik s Prešernovo pesmijo Lipica, Larisa Fatur in Lucija Kanalec pa sta s pomočjo čmrlja in čebele iz krep papirja oživili Kettejevo basen Čebelica in čmrlj; sledil je glasbeni vložek pod vodstvom Damjane Kinkela, v katerem sta združena mladinski in otroški pevski zbor zapela Vilharjevo pesem Po jezeru; učenca 2. a razreda, Klemen Strle in Tamara Pirnat, sta pod mentorstvom učiteljice Jožice Novak recitirala na naši šoli verjetno najbolj priljubljeno Kettejevo pesem Deček in cvet; mladinski pevski zbor nas je ob spremljavi učenk osmih in devetih razredov (Leila Smolinsky, Lucija Šajn, Vita Gombač, Metka Prosen in Špela Ujčič) razveselil še s pesmijo Rudija Bučarja Tisti ljudje. Predstavo je zaključil striček Veter, ki je otroke pozval, naj pridejo v knjižnico in si izposodijo knjige, saj da imajo te najraje, da se jih boža po straneh in bere.

Za snemanje posnetkov so poskrbele učiteljice Suzi Avsec, Ana Rozman, Damjana Kinkela, Petra Sedmak Strle, Anja Frank in Dragica Štemberger Maljavac, ki je pripravila tudi scenarij prireditve. Za to, da so bili vsi posnetki združeni v zaokroženo celoto, je poskrbel računalnikar Dani Pugelj.

Mojca Podboj, članica šolske skupine za obeležitev slovenskega kulturnega dne

Related Images:

(Skupno 191 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost