Skoči na glavno vsebino

Mesec šolskih knjižnic

KNJIGE SO KLJUČ DO ZAKLADA MODROSTI,
KNJIGE SO VRATA V DEŽELO UŽITKOV,
KNJIGE SO STEZE, KI VODIJO NAVZGOR,
KNJIGE SO NAŠE PRIJATELJICE.

                                EMILIE POULSSON 

Oktobra praznujemo mednarodni mesec šolskih knjižnic. Tako smo se tudi na naši šoli odločili, da bomo organizirali dejavnosti, s katerimi bomo promovirali pozitiven odnos do knjižnic, veselje do branja in ljubezen do knjig.

  • Obiskala nas je miška Rovka Črkolovka in predstavila bralni projekt Berimo z Rovko Črkolovko za petošolce in šestošolce. Posebnost tekmovanja je, da učenci ne sodelujejo kot posamezniki, temveč kot razred;
  • petošolci so izdelovali knjižne kazalke;
  • za prvošolce smo pripravili uro pravljic in jih sprejeli med člane naše knjižnice;
  • pripravili smo zanimivo razstavo starih šolskih knjig in otroških revij;
  • v goste smo povabili člane recitacijsko-literarne skupine bistriških upokojencev.

Prvošolci v šolski knjižnici

Oktobra smo v knjižnico povabili najmlajše učence naše šole. Spoznali so knjižnico, knjižnična pravila in dobili izkaznico. Učenci 1. a razreda so prisluhnili pravljici Anje Štefan Kotiček na koncu sveta o treh muckah, učenci 1. b pa so z zanimanjem poslušali, kaj vse so doživeli medvedki v pravljici Sedem medvedov.
Tako se je pričelo bralno potovanje prvošolcev.
Pisateljica Bina Štampe Žmavc je zapisala: »Kadar nam uspe odškrniti vrata v svet branja, postane branje potovanje in bralno potovanje se nikoli ne konča.«

Razstava starih šolskih knjig

V oktobru smo na šoli pripravili zanimivo razstavo starih šolskih knjig, ki so izšle v letih od 1890 do 1990, in povojnih otroških revij. Knjige so iz osebne zbirke gospoda Janeza Škrlja z Dolnjega Zemona. Na otvoritvi razstave nam je g. Janez povedal, da se z zbiranjem starih tiskov ukvarja že dobrih dvajset let in da njegova zbirka šteje okrog 200 knjig. Zaupal nam je, da je daljnega leta 1963 obiskoval osmi razred v takrat novo zgrajeni stavbi naše šole.
Na razstavi smo si lahko ogledali tudi stare zemljevide, učno pismo, ročno pisane učiteljeve priprave na pouk, zvezek lepopisja, tablico, na katero so učenci pisali s kredo …Gospodu Janezu Škrlju se lepo zahvaljujemo za poučno razstavo.

Upokojenci na obisku

Letošnje geslo meseca šolskih knjižnic Predstavljajmo si … nas je spodbudilo, da smo razmišljali o povezavi med branjem, knjigami in knjižnicami. Domišljiji smo pustili prosto pot in v goste povabili gospo Danico Parda, doma s Prema, gospo Neto Vergan iz Ilirska Bistrice in gospoda Franeta Gombača iz Podgrada.
Kaj jim je skupnega? So člani recitacijsko-literarne skupine bistriških upokojencev, vsi trije imajo radi knjige, radi berejo in pišejo.
Z zanimanjem smo prisluhnili pesnici in pisateljici Danici Pardo, ki nam je  predstavila  že svojo peto zbirko pesmi in proze Mrvice. Kot je sama zapisala: »Prav zato me k pesmim in zgodbam silijo drobne dogodivščine, ki me vsak dan čakajo pred vrati. Tu sem doma, kjer brez strahu pojem slovenske pesmi in se igram z besedami materine govorice. Domovino, kjer sem doma, poimenujem ‒razkošje!« Ponosna je, da so številne njene pesmi uglasbene.
Gospa Neta Vergan nam je povedala, da rada obiskuje knjižnico, veliko bere in tudi kaj napiše. Prisluhnili smo zgodbicama iz knjige Zgodbe in zgodbice, ki jo je izdala leta 2017 v samozaložbi.
Frane Gombač, kulturni delavec, učitelj in nekdanji ravnatelj naše šole, nam je prebral svojo zgodbo o dečku Franetu. Napisal je številne zgodbice za časopis Jesenski list. Poudaril je, da nam branje in učenje ohranja sive celice in na koncu dodal: »Učenci, če vam pride navdih, tablico v roke pa zapis.«
Za piko na i nam je g. Frane odrecitiral pesem Dramilo, saj je letošnje leto Vodnikovo leto.
Petošolci so z zanimanjem prisluhnili gostom. Spoznali so, kako so Danica, Neta in Frane živeli v nekem drugem času, vpili njihove življenjske modrosti in nasvete.

Upamo, da se bomo še kdaj družili. Hvala za prijeten dogodek.

Heda Vidmar

 

Related Images:

(Skupno 345 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost