Skoči na glavno vsebino

26. september, evropski dan jezikov: SVOBODA IN MIR

26. september je dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov. Za osrednjo temo smo v aktivu tujih jezikov izbrali naslov Svoboda, težnja po svobodi in mir, saj je 2021 leto svobode, 21. septembra pa obeležujemo mednarodni dan miru.

Učenci 5. razredov so ustvarjali na temo svoboda in mir. Za likovni motiv smo si izbrali Hrib svobode, ki je vsakodnevno vključen v življenje učencev in krajanov ter je kot osrednja zelena površina mesta priljubljen kraj za sprehode, popoldanska druženja in prostočasna doživetja mladih. Zapisovali so kratke misli, kaj jim pomeni biti svoboden, kaj vse lahko počnejo ter kaj jih veseli. Ustvarjali so digitalne ilustracije v programu SketchBook in v spletnem slovarju iskali prevode pojmov svoboda in mir v svetovnih jezikih.

Učenci od 6. do 9. razreda so razmišljali o svobodi. Ugotovili smo, da je tema zelo široka, saj zajema tako našo osebno svobodo kot tudi svobodo v svetu v najširšem pomenu.

Vsak izmed učencev 7. in 9. razredov je prispeval k ustvarjanju plakata in napisal ali narisal, kako sam razume svobodo in kaj mu pomeni; naj bodo to počitnice ali pa le sobotno jutro, ko lahko malce dlje spijo.

Osmošolci in šestošolci so se zelo izkazali, saj so na plakate zapisali svoj izbor najlepših svetovnih citatov na temo svobode. Osmošolci so izbirali med znanimi citati v angleščini, šestošolci pa so iskali citate v več jezikih – v angleščini, slovenščini, srbščini oziroma v hrvaščini, nizozemščini in španščini. Nekateri učenci so na plakate zapisali tudi svoje lastne misli bodisi v angleščini bodisi v slovenščini ter celo v makedonščini. Dva razreda sta se odločila, da svoje videnje te izredno pomembne vrednote tudi upodobita. Učenci 6. a razreda pa so ustvarjali kar v spletnem orodju Padlet, saj so se zaradi okužbe šolali na daljavo.  

Pri pouku nemščine smo se z učenci od 7. do 9. razreda pogovarjali o pomenu učenja različnih jezikov. Kaj je zame svoboda? Was bedeutet für mich Freiheit? To smo se spraševali, razmišljali, usvajali novo besedišče in ustvarjali. Učenci so se likovno izražali, zapisali so različne citate in misli na temo svobode v nemškem jeziku.

Nastali so čudoviti izdelki z bogato vsebino, ki ponosno krasijo šolske hodnike. 

Učiteljice tujih jezikov: Anja Frank, Mojca Podboj, Mateja Maslo in Andreja Zeljković Batista

Related Images:

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost