Skoči na glavno vsebino

Na obisku pri prijateljih v Puli

V letošnjem šolskem letu sodelujemo z učiteljico Vido Srdoč in učenci, ki obiskujejo dopolnilni pouk iz slovenskega jezika v Slovenskem kulturnem društvu Istra v Puli. Njihovi učenci z učiteljico so bili na obisku pri nas pred 14 dnevi. V torek,12.4.2016,  smo se odzvali njihovemu vabilu in jih obiskali v Puli.
Zjutraj smo se zbrali pred šolo, se vkrcali na avtobus in se, v veselem pričakovanju, odpeljali proti Hrvaški. Najprej smo v Jelšanah prečkali slovensko-hrvaško mejo.  Pot smo nadaljevali po avtocesti. Pogled na morje, ki se je kopalo v jutranjem soncu, nas je očaral. Peljali smo se skozi tunel Učka in naprej po avtocesti do Pule. Prijatelji so nas že nestrpno čakali. Ponovno srečanje je bilo zelo prisrčno, glasno, veselo. Ko smo izmenjali pozdrave, so nas povabili na ogled akvarija, ki je največji na Hrvaškem. Akvarij se nahaja v 130 let stari trdnjavi Verudela, v delu nekdanje avstroogrske trdnjave Pula.V trdnjavi domuje 100 vrst rib iz severnega in južnega Jadrana in 50 vrst rib iz tropskih morij in sladkih voda hrvaških rek in jezer. Videli smo tudi želve, koščarje, meduze… Zatem pa so nas popeljali na ogled arene in nam pripovedovali, kako so nekoč živeli. Pripovedovali so nam o gladiatorskih igrah, ki so se takrat odvijale in o prireditvah, ki se v areni odvijajo danes.
Po kosilu so nam naši prijatelji so želeli pokazati mesto. Pot smo nadaljevali skozi znamenita zlata vrata, ki izvirajo še iz rimskih časov in se v centru mesta posladkali s sladoledom. Nato smo obiskali Slovenski dom, kjer se naši prijatelji družijo in se učijo slovenskega jezika. Ga. predsednica društva  Danica Avbelj nam je predstavila delovanje društva. Z Ianom, Mariom, Majo, Dorotejo in Dinom smo klepetali, se poigrali, se smejali in se šalili. Naše druženje je prehitro minilo.
Pozno popoldne smo se žalostni poslovili in si obljubili nadaljnje sodelovanje. Eni drugim smo zaželeli vesele in razigrane bližajoče prvomajske počitnice. Z novimi doživetji in prelepimi spomini na druženje smo se vrnili domov.

Učenci 3. b razreda z učiteljico Nevico Iskra

pula

Več fotografij s srečanja

Related Images:

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost