Skoči na glavno vsebino

Utrip meseca februarja na OŠ Dragotina Ketteja

Čeprav je februar najkrajši mesec, se je v tem času na naši šoli veliko dogajalo.

V petek, 3. februarja 2023, smo pripravili prireditev ob obeležitvi slovenskega kulturnega praznika, na kateri smo se poklonili spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Učenci so ob branju pripovedke Mojiceje Podgoršek O  dečku, ki je pisal pesmi na preprost način spoznali življenjsko zgodbo našega vélikega pesnika, nato smo nadaljevali z recitacijami Povodnega moža, Zdravljice in posodobljene Urške Andreja Rozmana Roze, osmošolka Vita Mihalič pa je prebrala svojo avtorsko pesem z naslovom Doktor Fig. Prireditev sta popestrila še otroški in mladinski pevski zbor, slednji se je predstavil z uglasbenima Prešernovima pesmima O, Vrba in Pod oknom.

Sredi februarja je našo šolo prevzelo pustno vzdušje. Devetošolci so na pustni torek v večernih urah organizirali šolski ples v maskah, ki so se ga udeležili učenci predmetne stopnje. Plesišče so pripravili na modrem hodniku, ki so ga okrasili z raznobarvnimi trakovi in pustnimi maskami. Poskrbeli so za pustno rajanje ob predvajanju veselih ritmov slovenskih in tujih skladb ter pripravili izbor za najboljši kostum. Učenci od prvega do petega razreda pa so imeli ta dan pustno povorko po mestu. Najprej so obiskali Dom starejših občanov, kjer so se družili s tamkajšnjimi varovanci doma, nato pa so se ustavili še na Občini Ilirska Bistrica in s svojo razposajenostjo razveselili župana in zaposlene. Godci iz 5. b razreda so tam raztegnili meh, da je pustno veselje napolnilo avlo občine. Kot se spodobi, na pustni torek niso manjkali niti slastni in dišeči krofi. V pripravi te dobrote so se preizkusili učenci 3. b razreda, ki so jim odlično uspeli.

Prav tako na pustni torek so imeli učenci šestih in devetih razredov naravoslovni dan. Šestošolci so veliko novega izvedeli o evrazijskem risu. Spoznali so različne vrste risov in se seznanili s problematiko ohranjanja risa na naših tleh ter z možnostjo njegovega reševanja s pomočjo projekta Life Lynx, v katerem sodeluje tudi naša šola. V okviru tega projekta smo posvojili risa Maksa, za katerim so se na žalost izgubile vse sledi, spremljamo pa risa Bliska, ki smo ga mi tako poimenovali, saj bliskovito skoči iz zasede na plen. Zadnji dve šolski uri so bili učenci ustvarjalni in izdelali pustno masko risa. Devetošolci so se odpravili v Koper, kjer so najprej spoznavali znamenitosti mesta, nato pa so se odpravili v Luko Koper, edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče. Vodič jim je na zanimiv način predstavil zgodovino pristanišča, kje in kako poteka ladijski pretovor blaga, peljali pa so se tudi mimo parkirišč s številnimi novimi avtomobili. Na koncu so si ogledali še školjčno sipino, ki se nahaja v morskem zatoku med Koprom in Ankaranom. Izvedeli so, da ta ni naravnega izvora, ampak je nastala potem, ko je Luka Koper s poglabljanjem dna ob drugem luškem pomolu prečrpavala mulj iz morskega dna na bližnjo lokacijo. Ko je dež postopoma izpral blato iz kupov mulja, so ostale apnenčaste lupine mehkužcev.

Pestro dogajanje v mesecu februarju smo sklenili s še enim kulturnim dogodkom. V soboto, 25. februarja 2023, so učenci in učenke naše šole sodelovali v kulturnem programu ob predstavitvi knjige Kettejeve sledi zgodovinarja Ivana Simčiča. V Kettejevi dvorani Doma na Vidmu so se predstavili z recitacijami Kettejevih pesmi, mladinski pevski zbor pa je zapel pesmi Kaj je meni domovina? in Zemlja pleše.

Literarno-novinarski krožek Kulturne drobtinice

Related Images:

(Skupno 196 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost