Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija na Dolenjsko

V sredo, 28. 9. 2022, so se učenci 9. a in 9. b razreda odpravili na ekskurzijo po Dolenjski. Obiskali so tri kraje: Stično, Muljavo in Rašico.

V Stični so si ogledali cistercijanski samostan iz 12. stoletja, ki je še vedno delujoč, saj v njem živi deset menihov, ki se držijo načela Moli in delaj (Ora et labora.). V samostanu so se sprehodili po križnem hodniku in si ogledali obednico menihov, baziliko Žalostne Matere Božje in Muzej krščanstva na Slovenskem. Učenci so sodelovali na kaligrafski delavnici, kjer so se preizkusili v pisanju protogotice.

Pot so nadaljevali do Muljave, rojstnega kraja pisatelja Josipa Jurčiča, ki je napisal prvi slovenski roman Deseti brat. Tu so si ogledali njegovo rojstno hišo  ̶  po domače se je pri njih reklo pri Pajštbarju. Nato so si ogledali gospodarsko poslopje, v katerem je urejena etnografska zbirka, čebelnjak, nekdanji skedenj, v katerem je urejena Jurčičeva literarna zbirka, in Krjavljevo kočo, leseno miniaturno zgradbo ob robu gozda, kakršne so imeli nekoč v lasti najrevnejši kmetje (bajtarji).

Na koncu so se ustavili še na Rašici, kjer je bil rojen utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika in avtor prvih dveh slovenskih knjig Primož Trubar. Tu so poslušali zanimivo predavanje o njegovem življenju in delu, izdelali svojo miniaturno knjižico in si ogledali mlin in žago.

novinarsko-literarni krožek Kulturne drobtinice

Related Images:

(Skupno 293 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost