Skoči na glavno vsebino

Kettejeva bralna noč in kulturni dan

V ponedeljek, 25. 4. 2022, so učenci 3. razredov iz OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica doživeli prav posebno noč, ki se je naslednje jutro nadaljevala s kulturnim dnem v vasi Prem.

Učenci so se ob 19.30 zbrali pred šolo, od koder so jih učiteljice Mateja B., Tina T. in Janja R. pospremile do telovadnice. Tam so bile že pripravljene blazine, na katere so učenci odložili spalne vreče. Nadaljevali so s pestrim izborom dejavnosti. V večernem delu so učenci prisluhnili kratki predstavitvi življenja in dela Dragotina Ketteja in si izbrali knjige v šolski knjižnici za branje v spalni vreči. Po večerji je sledilo izdelovanje Kettejevih kruhkov in posebne Kettejeve znamke. Sledil je sprehod do Kettejeve ulice, kjer se je pisatelj v otroštvu igral pri svojem stricu. Pred spanjem so si učenci umili zobe ter prebrali knjigo. Utrujeni so zlezli v spalno vrečo ter hitro zaspali.

Naslednje jutro so se zbudili, pospravili telovadnico in se odpravili na zajtrk. Z avtobusom so se odpeljali na Prem, kjer so si ogledali grad in rojstno hišo Dragotina Ketteja. Na gradu so spoznali, kako je potekalo življenje nekoč in ga primerjali z današnjim. Učenci so bili zelo radovedni in vodičko veliko zanimivega vprašali. Pogledali so si kapelico, sobane in obzidje ter izvedeli vse o razvoju grada skozi obdobja in kako so se v gradu ogrevali.

V Kettejevi rojstni sobi so ponovno prisluhnili predstavitvi življenja in dela našega pisatelja in pesnika ter ugotovili, da je umrl ravno na ta dan pred natanko 123. leti. Spoznali so, da včasih niso imeli tako razkošnega življenja z raznimi elektronskimi napravami ali elektriko. Učenci so si pogledali črno kuhinjo in sobo, kjer je Dragotin Kette spal, ter ugotovili, da živimo v današnjem času res razkošno.

Tina Tomšič in Janja Raspor

Related Images:

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost