Skoči na glavno vsebino

Ime mi je Blisk

17. maja je v snežniške gozdove stekel Blisk, ris, ki so mu ime izbrali naši učenci.

Vsak razred je podal svoj predlog imena, nato pa je strokovna komisija, ki so jo sestavljali učiteljica Suzi Avsec, predstavnica projekta Maja Sever, Dragica Jaksetič iz centra DINA Pivka, lokalni lovec Miro Uljan ter Boštjan Gorenc – Pižama, s točkovanjem imen prišla do štirih finalistov: Blisk, Bistri, Krpan in Mars. O tem, katero od teh štirih imen bo dobil risji samec iz Romunije, so z glasovanjem odločali učenci. Imeni Blisk in Mars sta dobili največ glasov, bili sta izenačeni. Pri končni izbiri imena pa je bilo odločilno dejstvo, da je ime Mars zelo podobno imenu Maks, ki ga že nosi eden od risov, izpuščenih pod Snežnikom. Tako je zmagovalec postal Blisk. Ime Blisk mu je bilo dano zato, ker ris bliskovito skoči na svoj plen.

Učenci 5. a razreda, ki so risa likovno upodobili in oblikovali šolsko razstavo, so dobili priložnost, da si Bliska, preden je bil izpuščen iz obore, ogledajo v spremstvu staršev.

Nekaj vtisov, ki so jih učenci strnili po ogledu:

Aleksis: »Ful je lep, zelo velik, bil je zelo miren.«

Lana: »Zelo je lep.«

Neja: »Bilo je zanimivo. Ris nas je ves čas nepremično gledal.«

Nour: »Ves čas je bil pri miru kot kip.«

Aljaž: »Ko smo ga gledali skozi luknjico v ogradi, je počival na polički in se ni premaknil.«

Blisk je deseti ris, ki je bil v Slovenijo pripeljan v okviru projekta LIFE Lynx. Želimo mu, da bi bliskovito poiskal svoj teritorij in risinjo, s katero bo imel potomce.

Srečno, Blisk!

Foto: Suzi Avsec

Related Images:

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost