Skoči na glavno vsebino

Šola prejela dve posebni darili – ruske knjige in portret Dragotina Ketteja

Zadnji šolski dan pred zimskimi počitnicami (16. februar) smo doživeli izredno čast. Na prireditvi z naslovom Povezujemo se smo med seboj imeli prav posebne goste, in sicer predstavnike Ruskega centra znanosti in kulture (RCZK) iz Ljubljane, člane Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje iz Ilirske Bistrice in predstavnico Knjižnice Makse Samsa Ilirska Bistrica. Vse je prijazno nagovorila naša ravnateljica Ester Juriševič.
Gospa Marina V. Guskova, predstavnica RCZK, je ravnateljici Ester Juriševič, gospe Nevenki Tomšič, predsednici bistriškega Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje, in gospe Tadeji Razpor, predstavnici Knjižnice Makse Samsa, izročila pakete novih ruskih knjig, prispelih iz Moskve, ki bodo mlajšim in starejšim učencem pomagale pri učenju ruskega jezika ter spoznavanju ruske kulture. Na naši šoli se je namreč letos skupina učencev odločila učiti rusko, ravno tako se tega slovanskega jezika učijo nekateri člani Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje – obe skupini vodi profesorica Meta Frank, ki je za to priložnost z učiteljico Dragico Štemberger Maljavac pripravila krajši kulturni program.
Na začetku prireditve je šolski Mladinski pevski zbor pod vodstvom učiteljice Damjane Kinkela po Zdravljici presenetil še z odlično izvedbo ruske himne, v nadaljevanju pa ob spremljavi Lee Vodopivec (sintesajzer) in Zoje Keuc (kitara) zapel Katjušo s slovenskim in ruskim besedilom. Predstavniki RCZK so bili ob petju v ruščini vidno ganjeni.
Gospa Olga Kupljenik, zunanja sodelavka RCZK, je s pomočjo projekcije fotografij na privlačen in sproščen način predstavila Rusijo, tako da je marsikoga zamikalo, da bi jo ogledal v živo.
S Kettejevo, Murnovo in Župančičevima pesmima so nastopili recitatorji Miha Kušar, Matic Dovgan, Jerica Štemberger in Amadej Nemec, naši učenci, ki so pesmi interpretirali v slovenščini, in naša prvošolka Neža Križaj ter Vladimir Polh, Marica Gaberšnik in Danica Kirn iz Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki so recitirali v ruščini.
Kratko predstavitev pouka ruskega jezika je vodila osmošolka Manca Frank, sodelovali pa so vsi učenci ruščine in pokazali, da že obvladajo nekaj ruskega besedišča.
Žal se prireditve ni mogla udeležiti naša druga dobrotnica, članica bistriškega likovnega društva Franceta Pavlovca, Damjana Benigar Kaluža, ki je šoli, v kateri so osnovno znanje osvajali vsi člani njene družine, poklonila svoj portret pesnika Ketteja, posnet po Vavpotičevem portretu z Angelo v ozadju.
Prireditev je spremljala projekcija s podatki o vsebini in nastopajočih, ki sta jo pripravili Tadeja Možina in Dragica Štemberger Maljavac, za fotografijo pa je poskrbela Vesna Boštjančič.

Dragica Štemberger Maljavac

         

 Poglejte si tudi http://svn.rs.gov.ru/ru/news/24704

Related Images:

(Skupno 425 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost