Skoči na glavno vsebino

Svet v učilnici – obisk študentke iz Litve na naši šoli

Svet v učilnici ali World in classroom (WIC) je pobuda Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS), ki se uspešno izvaja že od leta 2013 naprej. Študentom, ki prihajajo v Slovenijo na študentsko izmenjavo (Erasmus+, Erasmus Mundus, CEEPUS, itd.), je omogočeno, da obiščejo vrtec ali šolo in predstavijo svojo mednarodno izkušnjo, državo in kulturo, iz katere prihajajo. Letno se izvede vsaj 15 obiskov študentov na osnovnih ter srednjih šolah in vrtcih. Gostujoči študenti postanejo učitelji za en dan in učencem predstavijo svojo državo, kulturo, svoj materni jezik, zapojejo pesem, značilno za njihovo državo, ali predstavijo značilne jedi ali priljubljene športe. (povzeto po: https://www.cmepius.si/solsko-izobrazevanje/svet-v-ucilnici/).
In tako smo se tudi na naši šoli odločili, da povabimo medse gostujočega študenta ali študentko. V petek, 16. 3. 2018, nas je obiskala Audrone Lečaita iz Litve. Zelo smo se razveselili njenega obiska in že takoj, ko je prišla, se je priključila k pouku angleškega jezika v obeh oddelkih 6. razreda in v 8. razredu pri učiteljici Alenki Lukač Segulin. Audrone, študentka Vzhodno azijskih študij in korejščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je bila učencem nadvse zanimiva. Še posebej jih je navdušila z zapisovanjem imen v korejščini. Zelo doživeto je predstavila svojo državo in se približala učencem tako, da so tudi po končanem pouku ostali z njo in se sproščeno pogovarjali o temah, ki pač najstnike zanimajo. Skupaj z učiteljema Vesno Boštjančič in Matevžem Sakelškom je učence naučila dveh iger pri pouku športne vzgoje. Učenci so se z nasmeški na obrazih pretvarjali, da so samuraji ter princeske, vitezi in zmaji.
Audrone se je dobro pripravila na svoj obisk pri nas. Pristopila je tudi k skupini, ki je vadila za tekmovanje iz prve pomoči in nato svoj dan zaključila v oddelku podaljšanega bivanja pri učiteljici Bojani Škabar, kjer so jo učenci sprejeli z navdušenjem. Samozavestno so se preizkusili v znanju angleščine in ji zastavili tisoč in eno vprašanje.
Po odhodu iz šole si je Audrone ogledala še znameniti Sušec in še nekatere čudovite kotičke mesta ter povedala, da se bo še letos vrnila v Ilirsko Bistrico, v kolikor bo le imela možnost, saj je v naši družbi zelo uživala. Nam je tako ostal neprecenljiv spomin in izkušnja, ki jo priporočamo tudi ostalim.

Alenka Lukač Segulin

     

Vtisi učencev:

Pri angleščini je imela dobro predstavitev. Pri športu smo se z njo igrali zelo zabavne igre. (Maša K. Š., 6. b)

Meni je bilo zelo všeč, saj nismo imeli pouka angleščine. Pri športu pa smo se z njo igrali zabavne igre. Naučila nas je tudi šteti do deset. (Lana Batista, 6. b)

Meni je bilo zelo všeč, saj je govorila angleško in smo se preizkusili kaj znamo. Pri angleščini mi je bilo zanimivo, ker nam je predstavila Litvo. Šport z njo pa je bil še trikrat bolj zabaven, ker nam je pokazala njihove zelo zanimive igre.  (Nika Urbančič, 6. b)

Bilo je super, ker smo se naučili nekaj novih besed in iger. Govorila je dovolj razumljivo. Hitro se je tudi naučila šteti po slovensko. Predstavitev je bila zelo poučna in zanimiva. Zaradi nje je bil dan veliko bolj zanimiv. Hvala, da si nas obiskala.      (Sara Ljubič, 6.b)

Bilo je nepozabno! Všeč mi je bilo to, da je govorila angleško, saj smo se lahko dodatno naučili kakšnih angleških besed. Zelo zanimivo je bilo tudi, ko nam je predstavila Litvo. Pri športu pa nas je naučila dve zelo zanimivi igrici. Vsi skupaj smo tudi poskusili šteti do 10, ampak so bile besede tako zahtevne, da smo jih takoj pozabili. (Nina Kragić,  6.b)

Všeč mi je bilo, ko je govorila v svojem jeziku in nam pri športu pokazala igre. (Elisa Štembergar, 6.b)

Bilo je zelo lepo. Naučila sem se par številk v njenem jeziku. Ker sem imela v petek rojstni dan, sem ji dala sladkarije ona pa mi je podarila litovske bombone. Predstavila nam je zelo zanimivi igrici. (Gaja Gombač,  6.b)

Bilo mi je všeč, ker sem se naučil šteti do 5 in ko smo se igrali pri športni vzgoji. (Jernej Benc,  6.b)

Bilo je zelo dobro, ker smo spoznali državo in se naučili šteti. Najboljše je bilo, ko smo se naučili nove igre. (Rok Rutar,  6.b)

Bilo mi je zelo dobro, ker sem spoznal njihovo državo in se naučil nekaj iger ter besed. (Črt Vičič, 6.b)

Related Images:

(Skupno 245 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost