LIFE Lynx – Mladi varuhi risov

Šola je od šolskega leta 2019/20 vključena v projekt Mladi varuhi risov, ki je del širšega projekta LIFE Lynx, katerega namen je reševanje risa v Dinaridih in JV Alpah pred izginotjem. Projekt bo trajal do 31. marca 2024.

Preko sodelovanja s šolami bo v okviru projekta omogočen prenos novih spoznanj o populaciji risa; zagotavljano bo redno informiranje o življenju domačih in iz Karpatov doseljenih risov; prikazano bo raziskovanja vrste v njenem življenjskem okolju; za delo z učenci bodo pripravljena uporabna izobraževalna gradiva.

Učenci se bodo skozi program izobrazili o risu, se učili o živalih, ki si z risom delijo življenjski prostor, in o povezanosti živali, rastlin pa tudi človeka v naravi ter kulturni krajini. Spoznali bodo delo raziskovalcev velikih zveri na terenu ter spremljali »lokalne« rise v času projekta. Naši šoli je bil v »varstvo« dodeljen ris Maks, ki je bil 23. 6. 2020 izpuščen v naravo iz obore pod Snežnikom. Video o njegovi izpustitvi najdete na povezavi: https://video.arnes.si/watch/l124pblj5108

S pomočjo avtomatske kamere, ki smo jo dobili iz Zavoda za gozdove Slovenije, in jo namestili v gozdu, bomo opazovali živalsko pestrost v svoji okolici. 

V projekt bodo aktivneje vključeni učenci od 6. do 9. razreda.

Več o projektu najdete na spletni strani: https://www.lifelynx.eu/?lang=sl

Koordinatorica: Suzi Avsec

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 
 
Dostopnost