Skoči na glavno vsebino

Mednarodni projekt

Pridružili smo se projektu, imenovanemu The CROCUS Project, in v spomin na milijon in pol umorjenih judovskih otrok v holokavstu posadili čebulice rumenega žafrana. Projekt že več let izvaja irska nevladna organizacija Holocaust Education TRI, spodbuja pa ga tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS.
Septembra smo z Irske po pošti prejeli čebulice rumenega žafrana in se odločili, da jih posadimo na gredico pred zadnjim vhodom v šolo. Učiteljica Tamara Urbančič je z učenci kmetijskega krožka poskrbela, da so v spomin na žrtve holokavsta čebulice rumenega žafrana posajene v obliki Davidove zvezde. Zakaj ravno rumeni žafran? Na Irskem rožice zacvetijo okoli mednarodnega dne spomina na holokavst, to je 27. januarja. Pri nas bodo seveda žafrani zacveteli nekoliko kasneje.
Mednarodnemu projektu Crocus pa smo želeli dodati še posebno noto in na ta način spomniti tudi na slovenske oz. bistriške žrtve druge svetovne vojne. Naš občinski praznik, 4. junij,  je posvečen žrtvam boja za svobodo, ki so se leta 1942 na območju Reške doline in Brkinov spopadali z okupatorji – italijanskimi fašisti. Ti so takrat požgali sedem vasi (Kilovče, Ratečevo Brdo, Dolnjo in Gornjo Bitnjo, Mereče, Podstenje in Podstenjšek). Pobili so številne talce in jih mnogo odpeljali v taborišča. Njim v spomin smo na gredici posadili še čebulice belega žafrana v obliki lipovega lista.

                                                                       Anica Brožič, Heda Vidmar in Alenka L. Segulin

     

Related Images:

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost