Skoči na glavno vsebino

Nadarjeni učenci v jami Dimnice

V torek, 26. 4. 2022, smo se vedoželjni in ustvarjalni učenci 7., 8. in 9. razredov odpravili na enodnevno ekskurzijo v jamo Dimnice.

Po koncu 1. šolske ure smo se odpeljali proti vasi Slivje. Tam smo najprej v učilnici pomalicali, da smo se polni energije podali na teren. Naprej smo z vodičko odšli do zaklonišča vode, kjer smo vzeli vzorec vode in izmerili njeno temperaturo, pH vrednost, trdnost ter očitali motnost, preden ponikne v jamo. Nato smo se na bližnjem travniku pogovorili o pomenu in kakovosti tamkajšnje pitne vode za prebivalce kraškega sveta.

Potem smo se odpravili do jame Dimnice. Že ob prvem pogledu  smo bili osupli nad njeno globino in temačnostjo. Z žepnimi svetilkami in s čeladami na glavi smo odšli v notranjost. Bolj kot smo se poglabljani vanjo, bolj nas je navduševala. Raznovrstni bleščeči kapniki, zanimive razpoke, spolzka tla … Skozi vse to smo šli, da smo prispeli do vodnega zajetja, kjer smo vodi prav tako očitali vse zgornje naštete meritve in jo tako s pomočjo delovnih listov primerjali z vodo na površju. Po vzponu nazaj na trdna tla smo se polni novega znanja odpravili proti šoli.

Po mnenju sodelujočih učencev nam je jama dala poseben vtis, saj se le razlikuje od drugih (brez osvetljave, manj turistično obiskana, manj prepoznavna …), zaradi česar se nam je zdela tudi bolj posebna. Zato vsem vam priporočamo ogled te čudovite znamenitosti v naši neposredni bližini.

Zala Malečkar, 9. b

Related Images:

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost