Skoči na glavno vsebino

Obiskali smo Radio 94 in Računalniški muzej

V petek, 19. 4. 2024, smo se učenci, ki obiskujemo izbirne predmete radio, urejanje besedil in računalniška omrežja ter interesno dejavnost novinarski krožek, odpravili v Postojno na Radio 94 in v Ljubljano na ogled Računalniškega muzeja.

Najprej smo se obiskali Radio 94, kjer sta nam voditelja razložila, kako poteka delo na radiu, katere radijske oddaje pripravljajo, kako se odločijo za teme posameznih oddaj in goste. Voditeljica je dejala, da se jim zdi pomembna skrb za knjižno slovenščino, zato jo pri svojem delu negujejo. Voditelja sta nas nato pospremila do studia, kjer smo lahko spremljali program v živo, nazadnje pa smo spoznali delo tehnika na radiu, ki skrbi za tehnično brezhibnost oddaj in montažo prispevkov. Učenca, ki sta se prostovoljno javila, sta posnela krajši prispevek ob bližajočem se dnevu zemlje, vsi pa smo se na koncu zbrali v manjšem studiu in Radiu 94 zaželeli vse najboljše ob njegovi 30. obletnici delovanja. Naše voščilo so posneli in ga bodo predvajali ob praznovanju radia. Med obiskom radia sta nas voditelja presenetila s picami, za kar smo jima hvaležni. Iz Postojne smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo v Računalniškem muzeju spoznali zgodovino računalništva in računalnikov, si ogledali računalnike, ki so jih uporabljali v preteklosti ter na njih poskusili igrati igrice. Ugotovili smo, da so bili precej bolj počasni v primerjavi z današnjimi računalniki in da si moral biti pri delu z njimi potrpežljiv. Med polurnim vodenjem po muzeju nam je kustosinja razkrila marsikaj zanimivega o nastanku računalnikov ter nam nekatere tudi pokazala, npr. računalnik z luknjicami za kulije in takega s premikajočim se ekranom. Povedala nam je še, da so v času nekdanje Jugoslavije izdelovali slovenske računalnike, ki so jih izvozili na Kitajsko.

Po ogledu muzeja smo se veseli odpravili na pozno popoldansko malico v McDonald՚s, da smo si napolnili že nekoliko prazne želodčke. Polni novega znanja in prijetnih vtisov smo se v večernih urah vrnili pred šolo.

Novinarski krožek

Related Images:

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost