Skoči na glavno vsebino

Obiskali sta nas znani umetnici

Šolska knjižnica ima še vedno odprta svoja vrata in vabi ter pričakuje mlade bralce, čeprav se je letošnje branje knjig za bralno značko zaključilo. Tudi letos si je veliko otrok želelo osvojiti ta simbol zagretega bralca, vendar nekaterim ni uspelo priti do cilja. Mogoče jim je zmanjkalo časa, volje ali pa se jim enostavno ni dalo več. Drugi so vztrajali, se notranje bogatili, bogatili svoj besedni zaklad, spoznavali nove junake in njihove dogodivščine ter mimogrede še osvojili Kettejevo bralno značko ali pohvalo.
Na nižji stopnji, od 1. do 5. razreda je bilo takih bralcev 164; od 6. do 9. razreda pa bo bralno značko ali pohvalo prejelo 70 mladih bralcev. Za bralno značko je torej bralo in jo tudi osvojilo kar 75 odstotkov učencev naše šole.
Za te najvztrajnejše je šola pripravila še posebno nagrado. Na obisk je povabila dve vsestranski umetnici, in sicer Ireno Cerar in Cvetko Bevc. Na modrem hodniku je bila razstava njunih del, da so se učenci še pred srečanjem lahko seznanili z njunim pisateljevanjem.
Mlajši so odšli v Dom na Vidmu 12. maja 2017. Pričakala jih je Irena Cerar, avtorica priljubljenih družinskih izletniških vodnikov, člankov, reportaž … Pisateljica pa je bila za gledalce še posebej zanimiva kot pripovedovalka ljudskih pravljic. Pravljice so vedno zanimive, zato ni bilo poslušalcem dolgčas, ko jim je začela pripovedovati svoje pravljice o zlati kobili, oblaku na vrvici in miški. Kako je s svojim pripovedovanjem pritegnila navzoče, je nazorno pokazala tišina, ki je zavladala v dvorani.
V ponedeljek, 15. maja 2017, se je nekaj podobnega zgodilo starejšim učencem. V isti dvorani so se srečali s Cvetko Bevc, pisateljico, pesnico in glasbenico. Najprej je nagrajencem povedala, od kod prihaja in s čim se ukvarja. Potem pa se je kar naenkrat pomladila. Postala je Petja iz svojega romana Desetka. Njena igra je pritegnila vse navzoče, ki so jo nagradili z bučnim aplavzom. Svoj nastop pa je pisateljica zaključila z odgovori na njej največkrat postavljena vprašanja.
Letošnja bralna sezona se je zaključila s tem, da je gospa Cvetka Bevc podelila dve knjižni nagradi, in sicer Špeli Pangerc in Marku Šabcu, ker sta najhitreje prebrala vse predpisane knjige za osvojitev bralne značke.

                                                                                      Šolski knjižničarki

        

Related Images:

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost