Skoči na glavno vsebino

Papirnate ladjice v spomin in v dobrodelne namene

Na naši šoli smo se novembra 2021 pridružili vseslovenski akciji zgibanja papirnatih ladjic, v kateri sodelujejo mnoge osnovne in srednje šole, dijaški domovi, domovi starejših občanov in druge ustanove ter posamezniki.

Pobudnik in organizator akcije Šest milijonov papirnatih ladjic za šest milijonov žrtev holokavsta, ki bo trajala do 9. maja 2022, je humanitarec Boris Krabonja, profesor Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor. Glavno poslanstvo izdelovanja ladjic se skriva v spominu na žrtve, ki niso imele pravice soodločanja in so bile tako ali drugače zatirane. V sodelovanju s študenti arhitekture in gradbeništva bo iz vseh ladjic nastala umetniška inštalacija, kasneje pa bodo ladjice oddali kot star papir in izkupiček namenili pomoči potrebnim.

Na šoli bomo ladjice izdelovali in zbirali do petka, 11. marca 2022, nato jih bomo oddali organizatorju.

Starši, stari starši, verjetno se še spomnite, da ste včasih tudi sami zgibali ladjice. Vabimo vas, da to veščino obnovite in v družini organizirate »ladjedelniško« urico, med katero se bodo otroci zagotovo umirili, sprostili, vas poslušali ali vam kaj zaupali.

Za ladjice lahko uporabite reklamni papir, stare revije, liste, ki jih ne potrebujete več … Lahko ste ustvarjalni kot devetošolec Urban Frank, ki se je poigral z ladjicami različnih velikosti, ali spretni in natančni kot osmošolka Lucija Šajn, ki je izdelala lične miniaturne ladjice.

V pomoč vam je lahko posnetek na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=uTjq8qgJS9Y

Učiteljice Mirjana Batis, Mojca Podboj in Dragica Š. Maljavac

Fotografije: Vita Gombač, Andreja Maljevac, Tadeja Možina

Related Images:

(Skupno 178 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost