Skoči na glavno vsebino

Prosto po Prešernu

V sredo, 8. junija 2022, smo si učenci 6.–9. razreda ogledali gledališko predstavo Prosto po Prešernu v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Štihova dvorana, njena oblika spominja na kolosej, je majhna, vase sprejme 253 gledalcev.

Predstava je bila primerna naši starosti, trajala je 45 minut, kar je bilo po našem okusu prekratko. Nastopali so dve igralki in en igralec, ki so igrali več vlog, kar so dosegli z menjavo kostumov. Igranje je bilo razgibano, veliko so plesali, peli … V dogajanje smo bili vključeni tudi mi, gledalci. Na trenutke je bilo to moteče, a za nekatere strašno zanimivo in privlačno.

Zgodba se je začela na Turjaškem dvoru, kjer smo bili gledalci kot obiskovalci. Rozamunda, graščakova hči, se je hotela zaljubiti na prvi pogled. Veliko snubcev je zavrnila, dokler ni spoznala Ostrovrharja, pravila mu je Ostri, in se z njim zaročila, vendar jo je ta na koncu prevaral z Leilo, ki jo je pripeljal iz Bosne. Rozamunda ju je zasačila in se hotela maščevati, saj je menila, da je lepša od Leile. Ker ji Ostri ni bil zvest, se je odločila, da bo moške sovražila. Postala je nuna.

Od igralcev se je najbolje odrezala Saša Pavlin Stošić kot Rozamunda, saj se je zelo dobro vživela v vlogo domišljavega dekleta.

Po predstavi smo šli za pol ure na sprehod prosto po … ne ne po Prešernu, ampak po volji učiteljic spremljevalk, ki so nas vodile od Predsedniške palače do Drame SNG vse do stavbe slovenskega parlamenta in spet v Cankarjev dom. Potem ko so učenci 8. in 9. razredov izvedeli, kako in kdaj je Cankarjev dom nastal, ter si ogledali štiri večje dvorane v njem, smo to doživeli tudi učenci 6. in 7. razredov.

Nam je bil od kulturnih dnevov najbolj všeč ta.

Še zanimivost:

Verjetno ste že kdaj uporabili frazo prosto po Prešernu, ko ste hoteli povedati, da nekaj delate kar po svoje in ne po načrtih ali navodilih. Učiteljica slovenščine nam je pojasnila, da se je fraza pojavila, ko so lijakasto oblikovani Prešernov trg v Ljubljani po načrtih Edvarda Ravnikarja (on je načrtoval tudi gradnjo Cankarjevega doma) preuredili v današnjo obliko, ki je zasnovana kot krog z žarki in omogoča prosto prehajanje v vseh smereh. Iz prosto po Prešercu (tj. Prešernovem trgu) je nastalo prosto po Prešernu.

                                                              Maruška, Olivija, Zarja in  Izabela, 7. a razred

Related Images:

(Skupno 265 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost