Skoči na glavno vsebino

Na predvečer 120. obletnice smrti našega pesniškega velikana Dragotina Ketteja smo se njegovemu spominu v veliki dvorani Doma na Vidmu poklonili s proslavo Nisem pel zaman. Naslov, ki je del enega pesnikovih verzov, se nam je med prebiranjem njegovih pesmi ponudil kar sam.

Rdečo nit prireditve je predstavljalo dogajanje pri družini Kovač, v kateri so eni otroci brali za Kettejevo bralno značko, drugi so se učili Kettejeve pesmi deklamirati, oče je šel kolesarit po Kettejevi poti, dedek se je hvalil z znanjem, ki ga je kot učenec na Kettejevi šoli pridobil, osmošolec se je odpravil na valeto na Kettejevo šolo, na koncu pa je šla cela družina na nastop pevskih zborov, ki nosijo Kettejevo ime (Otroški pevski zbor OŠ Dragotina Ketteja, Mladinski pevski zbor OŠ Dragotina Ketteja ter Moški pevski zbor Dragotin Kette).
Na valeti sta morala dva osmošolca z znanjem o življenju in delu človeka, po katerem je šola dobila ime, dokazati, da so osmošolci vredni nasledniki devetošolcev. Da sta bila pri tem uspešna, so imeli zasluge tudi obiskovalci prireditve, saj so jima lahko pomagali. Predstavili so se tudi recitatorji, šestošolci pa so uprizorili igrico, v katero so vpletli eno Kettejevih basni.

Posebno smo bili počaščeni in hvaležni, da je na naši proslavi pesnikovo življenje in delo s strokovnega stališča osvetlila izr. prof. dr. Urška Perenič s Filozofske fakultete v Ljubljani. Do zadnjega smo upali, da se nam bo pridružil še en ketteslovec, prof. Silvo Fatur. Žal ni mogel priti, a poslal nam je zanimiv zapis o Kettejevi pesmi Petelinji boj, ki jo je uglasbil naš bivši ravnatelj Dimitrij Grlj, v nadaljevanju pa zapel Otroški pevski zbor.
V imenu organizacijske skupine za pripravo proslave se zahvaljujem vsem učenkam in učencem, sodelavkam in sodelavcem, ki so bili kakorkoli pripravljeni sodelovati, da je prireditev uspela.

Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki so se Dragotina Ketteja spominjali z nami.

Dragica Š. Maljavac

             

 

Related Images:

(Skupno 627 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost