Skoči na glavno vsebino

Z Gajinim svetom o spletu in varnosti na njem

V petek, 28. septembra 2018, smo si učenci od 4. do 9. razreda ogledali najnovejši slovenski film Petra Bratuše, Gajin svet. Po ogledu v Domu na Vidmu smo se na šoli udeležili predavanja, ki sta ga za nas izvedli organizaciji Safe.si in Codeweek. Spoznali smo, katere nevarnosti nam pretijo na spletu in kako splet varno uporabljati.
V nadaljevanju smo učenci od 6. do 9. razreda sodelovali še v delavnicah, pri katerih smo se z učitelji pogovarjali o varni rabi spleta, o generiranju gesel in o tem, kaj je mobilno in spletno trpinčenje. Izdelali smo plakate z nasveti o temi spletne varnosti.

    

 

Nekaj vtisov učenk in učencev

Gajin svet je zelo smešen, napet in skrivnosten film. Govoril je o spletnih izkušnjah, kar je zelo zanimivo. (Vita Gombač, 6. a)

Film mi je bil všeč, ker je bil smešen. Všeč mi je bilo, kako je Gajin prijatelj odkril Tejino geslo. (Jan Valenčič, 6. a)

Všeč mi je bilo, ko sta Gaja in njen sošolec delala bedarije. Najbolj mi je bilo smešno, ko je njune sošolce lovil pes. (Edvin Keserović, 6. a)

Smešno mi je bilo, kako je Gajin oče pripravljal ocvrta jajca in tisto, ko je medicinska sestra inšpektorju, oprostite, višjemu inšpektorju, pritisnila na črevo, da je začel …, saj veste kaj. (Katjuša Krešević, 6. a)

Film mi je bil zelo všeč, ker je imel smisel – opozoril nas je na to, kakšne nevarnosti tičijo na internetu. (Maj Volk, 6. a)

Najbolje sta igrali Gaja in njena sestra. Smešen mi je bil Gajin oče, ko je zjutraj vstajal iz postelje, strašljivo je bilo, ko sta Gajina sestra in njena prijateljica stopili v neznančevo hišo. (Metka Prosen, 6. a)

Film Gajin svet je zelo dober, zabaven in poučen. Naučili smo se lahko, kaj se zgodi, če se pogovarjaš z neznanci na spletu. (Zala Malečkar, 6. b)

Film mi je bil všeč, ker je bil zabaven in poučen. (Žana Logar, 7. a)

Predavanje je bilo odlično, ker so nam povedali, kaj na spletu lahko delamo in česa ne smemo.  (Sara Pangerc, 7. a)

Film mi je bil všeč, ker je bil poučen, ni mi pa bilo všeč, da so pripeljali celo vojsko specialcev zaradi enega človeka. Predavanje mi je bilo všeč, ker zaradi njega nismo imeli pouka. (Simon Bradač, 7. a)

Film mi ni bil všeč, ker je bil premalo napet, predavanje pa mi je bilo, saj je bilo poučno. (Klemen Mežnar, 7. a)

Na predavanju smo se učili, kako sestaviti težka gesla za različne aplikacije. (Anja štemberger, 7. a)

Film mi ni bil všeč, ker je bilo v njem premalo akcije. (Lovro Balajić, 7. a)

Film je bil dober in poučen, vendar me je zanimalo, kaj se na koncu zgodi z Gajino mamo: se vrne ali ostane v Afriki. (Veronika Urbančič, 7. b)

Film je bil zabaven in poučen. Najraje bi ga še enkrat gledala, saj je slovenski in primeren za mlade. Navdušili so me vsi mladi igralci.  (Lana Batista, 7. b)

Film mi je bil res zanimiv in mi je dal misliti, da naj pazim na pogovore po internetu z osebami, ki jih ne poznam. Moj najljubši lik je bila Teja zaradi uporništva. (Sara Ljubič, 7. b)

Film Gajin svet mi je bil zelo všeč, saj je govoril o ljubezni, odnosih v družini, prevarah in nevarnostih na internetu – vse je predstavil na zanimiv način. Predavanje pa je primerno zaključilo dogajanje, saj smo se pogovarjali še o nevarnostih na spletu, ki v filmu niso bile izpostavljene. (Karin Kastelic, 8. a)

Film mi je bil všeč, saj je predstavljal realne dogodke, primerne naši starosti, med njimi so bili nekateri zelo napeti. Na predavanju smo izvedeli uporabne informacije, ki nam bodo koristile. Ura, pri kateri smo izdelovali plakate, je bila zanimiva, saj smo skupaj povzemali svoje znanje.  (Lara Negro, 8. a)

Najboljši lik mi je bila Gaja, ki si je veliko upala, ničesar se ni ustrašila. (Elma Ahmetašević, 8. a)

Plakate, ki smo jih izdelali, bi bilo koristno obesiti na vidna mesta. (Jan Zorc, 8. a)

Predavanje o programiranju je bilo zanimivo, predavanje o nevarnostih na spletu pa mi ni bilo všeč, ker so govorili tako, kot da so vsi na spletu škodljivi. (Vid Škrlj, 8. a)

Film Gajin svet mi je bil všeč, ker nas opozorili na pasti pri uporabi spletnih omrežij. Od igralcev mi je bil najbolj všeč Matic s svojimi idejami in izumi. (Matej Fabijan, 8. b)

Zgodba mi je bila všeč, ker je bila poučna, saj je govorila o internetni zlorabi. Igralci so zelo dobro igrali, še posebej Gaja. (Lara Bubnič, 9. a)

Konec v filmu bi spremenila, da bi se mama vrnila iz Afrike. Zaradi delavnic bom odslej bolj previdna na spletu. (Sara Novak, 8.a)

Predavanje na hodniku mi ni bilo tako zanimivo kot film. Delavnice so mi bile bolj všeč, ker smo v skupinah sodelovali in se ob delu tudi zabavali. (Lea Vodopivec, 9. a)

Film Gajin svet mi je bil izredno všeč. Najstnikom je pokazal, kaj se lahko zgodi, če na spletu niso previdni. Pokazal je tudi, da družina bolje funkcionira, če se njeni člani med seboj pogovarjajo in skrbijo drug za drugega. (Rosana Andjelić, 9. a)

 

Related Images:

(Skupno 279 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost