Skoči na glavno vsebino

Z rimami srca in ritmi sveta do srebrnega in zlatega Cankarjevega priznanja

Že nekaj dni se veselimo in zdaj, ko so rezultati državnega tekmovanja učencev in dijakov s področja slovenščine za Cankarjevo priznanje 2022/2023 uradni, lahko svoje veselje podelimo tudi z vami.

Naša učenka Karin Batista je v svoji kategoriji (9. razred) pometla z vso konkurenco, njen razlagalni spis je ocenjevalna komisija z dr. Igorjem Saksido na čelu ocenila z največ točkami, in tako je Karin pod mentorstvom učiteljice Dragice Štemberger Maljavac osvojila zlato Cankarjevo priznanje posebne vrednosti. Njen uspeh je lepo dopolnila Vita Mihalič (8. razred), ki si je s svojim razlagalnim spisom priborila srebrno Cankarjevo priznanje, njena mentorica je bila učiteljica Mateja Šepić.

Letošnje tekmovanje za Cankarjevo priznanje za učence (8. in 9. razredov) ter za dijake je nosilo naslov Rime srca, ritmi sveta. Naši tekmovalci so se individualno in v okviru dodatnega pouka potapljali v pesniški svet, v njem odkrivali in razkrivali sebe in druge. Ob pesmih iz pesniške zbirke Romeo in Julija iz sosednje ulice Vinka Möderndorferja so predstavljali svoje razmišljanje o ljubezni in svetu ter ga povezovali s sporočilnostjo prebranih pesmi. Naloga mentorja v času priprav na tekmovanje je bila, kot je zapisal predsednik državne komisije dr. Igor Saksida, da »… dopušča oseben pogled svojih sogovornikov na poezijo, a jih hkrati tudi vodi k zastrtim (Prezrtim?) besedilnim prvinam.«

Karin in Vita sta se po šolskem tekmovanju, ki je bilo 29. novembra 2022, uvrstili na območno oz. regijsko tekmovanje, ki je potekalo 17. januarja 2023 v Portorožu, in tudi tam z močjo in globino svojih besed prepričali ocenjevalce, zato sta se lahko 11. marca 2023 udeležili še državnega tekmovanja, na katerem je tekmovalo 176 devetošolcev in 159 osmošolcev na dveh lokacijah, v Ljubljani in v Zrečah.

Karin in Vita, zaslužita si čestitke! Ponosni smo na vaju.

Aktiv učiteljic slovenščine

Related Images:

(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost