Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija na Gorenjsko

V četrtek, 22. septembra 2022, smo se osmošolci odpravili na literarno ekskurzijo na Gorenjsko. Obiskali smo Škofjo Loko, Kranj in Vrbo.

Po skoraj dvourni vožnji smo prispeli do Škofje Loke, kjer smo se razdelili po oddelkih. Prva skupina je obiskala Loški muzej, druga pa Škoparjevo hišo, ki je primerek stare kmečke hiše. V njej smo videli črno kuhinjo in osrednji prostor, imenovan hiša. Vodička nam je povedala marsikaj zanimivega o življenju takratnega kmečkega prebivalstva. V Loškem muzeju smo veliko izvedeli o zgodovini gradu in mesta, o cehih ter o pisatelju Ivanu Tavčarju, ki je avtor zgodovinskega romana Visoška kronika. Po ogledu smo se malo sprehodili po mestu in se spet odpravili na pot.

Naslednji kraj, ki smo ga obiskali, je bil Kranj. Tam smo se spet razdelili po oddelkih in si ogledali hišo, v kateri je prebival zadnja tri leta svojega življenja naš največji slovenski pesnik France Prešeren. Vodič nas je vodil skozi sobe; videli smo veliko avtentičnega pohištva in mrtvaški prt, na katerem je ležal umrli pesnik. Nato smo se s paralelko zamenjali in odšli na ogled Prešernovega gaja. Tam smo videli Prešernov spomenik, njegov prvotni grob in grob njegove hčerke Ernestine, spomenik v čast bazoviškim žrtvam ter spomenika Simonu Jenku in Janezu Puharju. S tem se je zaključil tudi naš obisk Kranja.

Na koncu smo se ustavili še v Vrbi, v rojstni vasi Franceta Prešerna. Tam smo si ogledali Prešernovo rojstno hišo ter šestnajst srenjskih kamnov, na katerih so se lastniki kmetij v Prešernovih časih sestajali in se pogovarjali o pomembnih stvareh. V hiši smo si ogledali bivalni prostor in črno kuhinjo, vodič pa nam je vse razložil na humoren način. Spet smo se odpravili na pot, tokrat domov.

Ekskurzija mi je bila zelo všeč, ker je bila poučna in je trajala cel dan. Mislim, da je bila to ena najlepših ekskurzij, na kateri smo uživali prav vsi.

novinarsko-literarni krožek Kulturne drobtinice

Related Images:

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost