Skoči na glavno vsebino

Kulturni dan v Kopru

Učenci imamo radi šolske dneve, ko nam ni treba sedeti v učilnicah, ampak znanje pridobivamo drugače – na primer tako, kot v ponedeljek, 13. junija.

Odpeljali smo se v Koper in se najprej napotili v Gledališče Koper, a ne kot običajni obiskovalci. Sprejela nas je režiserka Renata Vidic in nas s svojo sodelavko Ano vodila v veliko dvorano, kjer so ravno postavljali sceno za predstavo Mali princ. Dvorana ima parter in balkon. Ogledali smo si zaodrje in pododrje, kjer imajo spravljene rekvizite, različne predmete, ki jih potrebujejo za predstave – prostor izgleda kot nekakšno skladišče. Ogledali smo si tudi šivalnico, kjer izdelujejo kostume, oblačila, v katerih nastopajo igralci. Tam je tudi pralnica in shramba za obutev. Zanimivo je bilo v maskirnici, kjer smo v roke lahko vzeli stekleničko umetne krvi, izvedeli, kako se naredi umetne rane, si nadeli lasulje in različna pokrivala. Pokukali smo v ženske in moške garderobe, v katerih se igralci oblečejo v kostume, in izvedeli še nekaj zanimivosti in vraž o gledališču. Nazadnje smo šli v malo dvorano, kjer smo sami postali igralci. Ta del je bil najbolj zabaven, a prekratek, saj se nam je že mudilo …

… na Televizijo Koper Capodistria. No, pravzaprav se je tja mudilo b-jevcem, mi pa smo se šli na trg posladkat s sladoledom, ki smo ga kupili v znameniti Čevljarski ulici. Osveženi smo šli pred stavbo koprske televizije in počakali, da smo se z b-jevci zamenjali. Po medijski hiši sta nas vodila Blaž Svetina, vodja TV-produkcije, in novinarka Erter Pust, ki vodi oddajo Dobro jutro. Najprej je vsak med nami imel priliko v studiu, iz katerega predvajajo Primorsko kroniko, brati besedilo s »trotl bobna«. Sedeli smo pred napravami, s katerimi upravljajo snemanje oddaj, v t. i. režiji, nato pa smo šli v večji studio, kjer snemajo oddajo Dobro jutro in oddaje z več gosti. Bili smo tudi v zunanjem studiu, kjer smo posneli skupinsko fotografijo in se zahvalili za gostoljuben sprejem.

To je bil zelo poučen in zanimiv kulturni dan.

Brina, Jan, Kana, Lara in Nik, 6. a razred

Related Images:

(Skupno 325 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost