Skoči na glavno vsebino

Regijsko tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje 2015/2016

Tekmovanje je letos potekalo na naši šoli, in sicer v četrtek, 21. januarja 2016. Udeležili sta se ga tudi naši učenki, osmošolka Maja Kastelic iz 8. a in devetošolka Žana Radivo.
Eno od tekmovanj, ki se jih lahko udeležijo šolarji od 1. razreda osnovne šole do zadnjega letnika srednje šole, je tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Je tristopenjsko: šolsko, regijsko in državno – zadnjih dveh se lahko udeležijo le najboljši tekmovalci od 8. razreda dalje.
cankar

OŠ Dragotina Ketteja je bila lani izbrana za gostiteljico letošnjega regijskega tekmovanja. Koprska regija, katere del smo, je geografsko največja tekmovalna regija, saj vanjo sodijo vse slovenske enojezične in dvojezične osnovne in srednje šole južno od Komna, zahodno od Postojne – vse do morja in seveda tudi čez mejo – vanjo so vključene tudi dvojezične šole iz Nabrežine, Trsta, Opčin, Škednja.
Zavod za šolstvo, ki pripravi tekmovanje, vsako leto objavi razpis, s katerim vabi mlade bralce k podrobnemu, celo kritičnemu branju določenih del in pisanju o prebranem.
Letošnje tekmovanje ima naslov Domovina med platnicami, osrednja tema je torej domoljubje, ki pa je povezano s temo iskanja identitete.
Osnovnošolci so za to stopnjo tekmovanja brali sodoben mladinski roman Vladimirja Štefaneca z nekoliko provokativnim naslovom Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov, dijaki poklicnih šol so se ukvarjali z Grenkim morjem Marjana Tomšiča, ostali srednješolci pa so se potopili v Vojnovićevo Jugoslavija, moja dežela oz. Flisarjevega Čarovnikovega vajenca.
K nam je tako prišlo pisat spise oz. eseje o prebranih delih skoraj 100 osnovnošolcev in 60 srednješolcev, spremljalo jih je okrog 50 učiteljev mentorjev, ki najprej opravljajo naloge nadzornih učiteljev med pisanjem, nato pa vrednotijo šifrirane izdelke.
Rezultati tekmovanja bodo znani v desetih dneh, najuspešnejši bodo dobili srebrna Cankarjeva priznanja, le nekateri od teh pa se bodo lahko na državnem tekmovanju, ki bo marca v Ljubljani, potegovali še za zlato priznanje.
Učitelji slovenščine se kot organizatorji regijskega tekmovanja za pomoč zahvaljujemo vsem učencem, posebno mladim in Veselim Kettejem ter vsem sodelavcem z ravnateljico na čelu, ki so pripomogli, da je vse teklo tako, kot je treba.

Aktiv učiteljev slovenščine
cankarjevo_1 cankarjevo_2 cankarjevo_­3

Related Images:

(Skupno 219 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost