Skoči na glavno vsebino

TRETJEŠOLCI NA PREMU

prem_1

V sredo, 15. 4. 2015, smo tretješolci obiskali vas Prem. Ogledali smo si grad Prem, Kettejevo rojstno hišo ter cerkev sv. Helene. Turistična vodička nas je popeljala skozi zgodovinska obdobja gradu in nas posebej navdušila z vitezi in njihovim življenjem.
Sprehodili smo se po starem delu vasi, občudovali kamnite hiše ter bili presenečeni nad številnimi podrtimi hišami. Vodička nam je razložila, da so hiše del kulturne dediščine in da jih morajo lastniki v skladu s tem prenavljati, kar pa ne storijo.
Kettejeva rojstna hiša je ena tistih, ki so jo obnovili in zanjo skrbijo. V njej smo občudovali predmete iz obdobja pesnikovega rojstva, ki so jih podarili prijazni lastniki.
Povzpeli smo se na griček nad vasjo, kjer nam je prijazni župnik v cerkvi predstavil legendo o sv. Heleni, ki je zavetnica cerkve. Prevzele so nas slike znanega slikarja Toneta Kralja. Župnik je predstavil še nekatere druge znane Slovence, ki so bili doma s Prema. Slikovito nam je opisal tudi  dogodke iz 2. svetovne vojne in pojasnil, zakaj 4. junija praznujemo občinski praznik.
Veseli smo bili, da smo končno spoznali rojstni kraj Dragotina Ketteja, po katerem naša šola nosi ime.

Related Images:

(Skupno 572 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost