Skoči na glavno vsebino

Kulturni dan v Ljubljani

V torek, 12. marca 2019, smo se učenci od 6. do 9. razreda z učitelji odpravili na kulturni dan v Lutkovno gledališče Ljubljana. Ogledali smo si predstavo Kit na plaži, ki je uprizorjena po knjigi z istoimenskim naslovom. Spremljali smo zgodbo deklice Nike, ki se sramuje svojega mlajšega brata Igorja zaradi njegove »posebnosti«. Ima namreč downov sindrom. Dolgo časa svojim sošolcem prikriva resnico o njem, saj se boji, da jo bodo zaradi bratove drugačnosti izločili. Konec je vendarle srečen, saj Nika  spozna, da drugačni ljudje s svojimi posebnostmi bogatijo naš svet.

Foto: Jaka Varmuž

Mnenja učencev o predstavi:

Predstava je bila zelo dobra. Motilo me je edino to, da je Nika povedala, kaj bo naredila, preden je to naredila. Najbolj žalostno se mi je zdelo, ko se je prepirala s starši in zbežala od doma. (Metka Prosen, 6. a)

Najbolj mi je bilo všeč, da je v predstavi igral fant z downovim sindromom in da je en igralec odigral več vlog. (Marko Sanabor, 6. a)

Igralci so svoje naloge opravili odlično. Nika je bila pogumna, Petra prisrčno zaljubljena, Barbka tiha, Aleš pa važen. Njihov govor je bil prepričljiv in razločen. (Vita Gombač, 6. a)

Najbolj mi je bil všeč tisti del, ko sta Nika in njen brat zbežala. Takrat sem potočila nekaj solz. Naučila sem se, da je prav, da imaš svoje rad, če so bolni ali ne, če imajo posebne potrebe in če jih nimajo. Pa tudi to, da se je bolje pogovarjati v živo kot s pomočjo esemesov. (Ana Rome, 6. a)

Zelo dobra predstava, saj je bila poučna, smešna in zanimiva. Najbolj zabaven mi je bil Barbkin zdravnik. (Marko Hrvatin, 6. b)

Predstava nam sporoča, da smo vsi ljudje enaki, le da imajo nekateri posebnosti, zaradi katerih jih ne smemo izločati. (Zala Malečkar, 6. b)

Sprva sem mislil, da bo ta predstava bolj amatersko delo, a ko se je začel prvi prizor, sem ostal odprtih ust, saj si nisem mislil, da bodo igralci tako dobro igrali. Predstava se je nadaljevala in me vedno bolj navduševala. (Kristian Valenčič, 7. a)

Meni je bila ta predstava najboljša, kar sem jih kdajkoli videl. Najbolj me je ganil konec, ko so Nikinega brata vsi  sprejeli in so postali prijatelji. (Žan Rolih, 7. b)

Bilo je zelo čustveno. Igor je zelo prepričljivo igral. (Črt Vičič, 7. b)

Predstava mi je bila zelo všeč, še posebej zato, ker ti da misliti, kdo je v resnici pravi prijatelj. (Sara Ljubič, 7. b)

Predstava je izpolnila moja pričakovanja. Navdušena sem bila nad tem, da je nastopalo veliko znanih igralcev. Fascinirana sem bila nad igro fanta, ki je igral Igorja. (Eneja Štemberger, 8. a)

Navdušilo me je tudi, kako hitro so menjavali scene. Konec, ko so igralci skupaj zapeli, je bil zelo lep. Na trenutke mi je šlo na jok. (Ramika Kamberovska, 8. a)

Predstava je bila poučna. Njeno sporočilo je, da ljudje s posebnimi potrebami niso nič manj vredni od ostalih. (Vid Škrlj, 8. a)

Najbolj me je ganil dogodek ob polnoči, ko sta Nika in Igor zbežala od doma, saj mu ona ni znala povedati, da ga ima rada. (Anja Iskra, 8. b)

Imeli so dobro idejo za sceno, da so tudi gledalcem pokazali Barbkina sporočila. Vloga Igorja je bila super odigrana in predstava me je res ganila. (Stela Kmetec Razpor, 8. b)

V knjigi in v predstavi nastopa deček z downovim sindromom. Na začetku so ga skrivali, potem pa se izkaže, da je zelo prijeten fant in ni vreden, da bi se ga sramovali. Nauk zgodbe je: Ne ocenjuj ljudi po izgledu, ampak po notranjosti. (Manca Pavlovič, 9. a)

Predstava je bila domišljeno izpeljana, da je imela velik vpliv na nas, gledalce. Velja si zapomniti, da smo si ljudje med seboj enakovredni, čeprav smo različni. (Matic Dovgan, 9. a)

Zelo mi je všeč konec zgodbe, ko Nika končno sprejme svojega brata takega, kot je, in ugotovi, da ni neumen, ampak prijazen in odkrit. (Timotej Krebelj, 9. a)

Zgodba je bila zelo čustvena, na trenutke me je znala spraviti v smeh. Najbolj mi je bil všeč prizor upočasnjenega teka. (Sara Novak, 9. a)

Četudi sem knjigo Kit na plaži večkrat prebrala, mi je bila predstava zelo všeč. (Lea Vodopivec, 9. a)

Predstava mi je bila srčno všeč. Zdi se mi, da so zelo dobro prikazali, kako se je počutila Nika, ko so jo prijatelji nenapovedano obiskali. Čutila sem, kako jo je bilo strah in sram. V predstavo sem se tako vživela, da sem na koncu jokala. (Rosana Andjelić, 9. a)

Kljub temu da sem zgodbo Kita na plaži zelo natančno poznala, sem ob gledanju predstave uživala. Bila je zabavna, smešna, a tudi ganljiva. Mislim, da se je ob spremljanju dogajanja lahko vsak od gledalcev malo zamislil in se kaj naučil. Z veseljem bi si jo ogledala še enkrat. (Zoja Keuc, 9. a)

Deklico so izključili zaradi drugačnosti, kar je pogosto resnica današnjega sveta. Ta predstava je lahko poduk vsakomur, saj te nauči sprejemati drugačnost okoli sebe. (Sianya E. Esquievel, 9. a)

Ganil me je Igor, ko je rekel, da ne more spati samo zato, ker je Nika žalostna. Kar solze so se mi ulile. (Katarina Tomšič, 9. a)

Related Images:

(Skupno 407 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost