Skoči na glavno vsebino

»Tječe, tječe bistra wada« – svetovni dan voda

Živimo v okolju, ki ga obdajajo vode. Nihče nam ne bi zameril, če bi rekli, da je Ilirska Bistrica »vodno mesto«, saj se lahko pohvalimo z veliko rekami in potoki, prav hvaležni pa smo lahko za pitno vodo, ki izvira iz bližnjih hribov in jo dodatno prečistijo v preurejeni vodarni.

Ker 22. marca obeležujemo svetovni dan voda, smo se na Osnovni šoli Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica odločili, da vodi na ta dan namenimo nekaj pozornosti in o pomenu skrbi za vodne vire ozaveščamo že najmlajše. Učence od 1. do 5. razreda smo peljali na sprehod ob vodah po našem mestu – šli smo od izvira Bistrice do slapa Sušec, se ob reki in potoku sprehodili ter opazovali, kje se združita. V starem delu mesta, ki mu domačini pravijo »Guranj kraj«, nam je nekdanja učiteljica naše šole Marica Širca pokazala Mehlinovo pilo, ki je na vodni pogon delala vse do 1987. Zgodovino našega kraja poleg pile dokazuje tudi Hodnikov mlin, ki smo ga videli spotoma, in tudi pralni kamni na reki Bistrici, kjer so ženske včasih prale perilo. Ozrli smo se tudi v nasprotno smer od kamnov, kjer je stala 1. tovarna testenin na Kranjskem, Pekatete, ki jo je ustanovil Anton Žnideršič. Polni novih vtisov smo se z učenci vrnili v šolo, kjer smo si ob slikovnem zemljevidu ogledali, kje vse smo hodili in kaj vse smo videli ter ga dopolnili z znamenitostmi starega dela mesta in vodami, ki smo jih spremljali na poti.

Učenci predmetne stopnje so v namen ozaveščanja o pomenu vode v okviru ur športne vzgoje tekli ob vodi, na prej omenjenih pomembnejših točkah pa so se o vodi, njenem pomenu in skrbi zanjo pogovorili. Izvedeli so marsikaj novega in v šoli so na temo (bistriških) voda tekmovali v Kahoot kvizu, kar jih je še posebej veselilo.

Anja Frank

Related Images:

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost