Skoči na glavno vsebino

Ura pravljic v Parku Škocjanske jame

V oddelku podaljšanega bivanja prvega razreda smo se ob dnevu žena odzvali vabilu Uprave PŠJ k sodelovanju pri raziskovalni nalogi z naslovom Ljudsko vremenoslovje.
Otroci, ki so izdelali tridimenzionalne slike vremenske hišice, so bili v petek, 11. maja 2018, nagrajeni z uro pravljic v Škocjanu.
Ob vodenju prijazne vodičke Jane Lozer so se otroci v spremstvu staršev in starih staršev sprehodili skozi različne dele jame in občudovali skrivnostno lepoto podzemlja. Po slastni malici, ki jih je čakala na koncu poti, so prisluhnili pravljičarkama Veri Papič in Vesni Marion, ki sta jih popeljali v pravljični svet. Da nam bo dan ostal v prijetnem spominu, sta še posebej poskrbeli strokovni delavki PŠJ Vanja Debevec in Darja Kranjc. Vsak od najmlajših sodelujočih je prejel posebno priznanje za sodelovanje.
PŠJ, Vanja, Darja, Jana, Vera in Vesna – Hvala vam za nepozaben dan!

 

Ali veste, kako deluje vremenska hišica?  

Obe figurici v vremenski hišici sta večinoma skoraj poravnani. Njun premik se zgodi zaradi krčenja ali raztezanja nitke, na kateri visita. Ta je bila včasih narejena iz živalskega črevesa, konjske žime ali pa je bila rastlinskega izvora; pozneje so v ta namen uporabljali tudi strune za glasbila ali druge, na vlago občutljive nitke (lahko tudi lase).

Kako vemo, kakšno bo vreme?
Ob bližajočem se vlažnem in slabem vremenu se nitka daljša in iz hiške se pokaže možiček, ob lepem in sončnem vremenu pa ženička.

Laura Novak in Ines Novak, mentorici

Related Images:

(Skupno 237 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost