Skoči na glavno vsebino

Naravoslovni dan Vodni krog za učence 8. razredov

V ponedeljek, 20. 11. 2023, smo z učenci 8. razredov izvedli naravoslovni dan z naslovom Vodni krog.

Dan dejavnosti smo izpeljali na Pivškem, pod strokovnim vodenjem vodičk Zavoda za turizem Pivka. Najprej smo se sprehodili od Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi do Petelinjskega jezera, ki je drugo največje presihajoče jezero na Pivškem. Spoznali smo številne značilnosti kraške pokrajine, od pretakanja vode na krasu pa vse do vplivov človeka nekoč in danes. Med zanimivostmi Petelinjskega jezera smo med drugim izvedeli, da je območje jezera življenjski prostor endemita – rakca škrgonožca in da je jezero največjo površino doseglo februarja 2014, ko je bilo ponekod globoko tudi do 17 m, medtem ko njegova največja globina trenutno znaša okoli 6 m.

V drugi delavnici smo si ogledali čistilno napravo Živa v Pivki, po kateri je speljana zelo zanimiva učna pot. Spoznali smo vse faze čiščenja komunalnih odpadnih voda in bili presenečeni nad učinkovitostjo biološke čistilne naprave, saj le-ta v enem dnevu odpadne vode očisti do te mere, da se vodo lahko spusti nazaj v naravo. Na koncu smo si ogledali tudi interpretacijsko sobo, ki je namenjena ozaveščanju o pomembnosti varstva vodnih virov.

Voda na krasu je res zelo občutljiva na različne oblike onesnaževanja. Po drugi strani pa je njeno varovanje izredno pomembno, saj s pitno vodo oskrbuje več kot polovico Slovenije.

                                                                                                Martina Petek Gojak

Related Images:

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost